Honung - och bikarbonatpeeling

2012-12-23 @ 10:00:00
Jag läste för ett tag sen något som jag tyckte var klokt. Kanske inte ett råd som är lätt att följa alla gånger eller som  bör följas i alla lägen, men man kan ändå ha det som riktlinje.
 
Om du inte ska äta det, använd det inte på huden.
 
Här är ett recept på en enkel peeling med naturliga ingredienser som inte behöver ta mer än 5 minuter!
Resultatet efteråt är en mjuk hud som verkligen känns ren.
 
Ingredienser:
  • Flytande honung
  • Bikarbonat
  • Vatten för en lösare konsistens
  1. Blanda önskad mängd i handen
  2. Massera in det i ansiktet
  3. Skölj av
 
Till exempel kan du ta 2/3 honung och 1/3 bakpulver. Men prova dig fram och se vad som känns rätt.
 
Hur ofta du vill göra peeling beror på dig och din hudtyp. Till exempel kan det vara dags när när pormaskarna börjar komma tillbaka.
 

Rengöring för kroppen

2012-12-21 @ 10:00:00

Huden är kroppens barriär mot omvärlden. Därför är det viktigt att vi använder produkter som stärker den.

När man tvättar sig försvinner hudens eget fett - sebum. Använder du dessutom tvål eller duschcreme försvinner ännu mer sebum. Huden blir då känsligare, vilken du kan märka genom att den blir torr. På vintern är risken för torr hud större och därför är det bäst att duscha på kvällen istället för på morgonen eftersom huden då hinner återhämta sig.

Ofta kanske vi inte känner oss rena om vi inte använder tvål eller liknande. Men eftersom svett är vattenlösligt räcker det oftast med att rengöra kroppen med endast vatten och lite gnuggande. Har du känslig hy som lätt torkas ut av duschande eller är du lite smutsigare så kan du tvätta dig med vegetabilisk olja. Tvätt och insmörjning i ett!


Sminkborttagning

2012-12-20 @ 10:00:00
De färdigköpta sminkborttagningsmedel som de flesta kvinnor idag använder, innehåller en hel del kemikalier. Men det finns naturligare metoder. Till exempel kan du istället ta några droppar vegetabilisk olja på en bomullsrondell. Fungerar som makeup-remover och svider inte i ögonen!
 
Honung och vatten fungerar också som sminkborttagning. Så för dig som är känslig mot olja eller tycker det känns obehagligt kan prova detta istället.
 
Ha det bra så kommer jag snart med ett nytt tips!
 

Hygien & Skönhet

2012-12-19 @ 15:59:40
Bara i Sverige idag så använder vi 110 ton kosmetika och hudvårdsprodukter varje dag. Det har aldrig förr funnits så många produkter som det finns idag, och det kommer fler.
 
Många av produkterna innehåller dessutom ämnen som är skadliga för både huden och naturen. Konserveringsmedel i produkterna är en vanlig orsak till allergi och hudirritation. Sen finns det solkräm som det är bevisat kan skada vårt DNA och parfymer som kan påverka hormonsystemet.
 
Upp till 7000 ämnen finns i de produkter som vi kanske använder dagligen. Nu är ju inte alla farliga, men vad som sker när olika ämnena blandas i avloppet vet forskarna inte särskilt mycket om.
 
Därför tycker jag att vi gott och väl kan minska vår konsumtion av hygien- och skönhetsprodukter i vilka vi inte vet hur ämnena i dem kan påverka naturen. Istället kan vi använda naturligare metoder! Fortsätt att läsa i bloggen så får du reda på några tips och råd.

Ecojot

2012-12-16 @ 16:38:00
Hej här kommer ett litet tips sent på söndagskvällen!
 
Jag var inne på Åhléns idag när jag såg denna bok! Den är gjort av 100 % återvunnet material och för varje bok som säljs så får en skola någon stans i världen som är i behov av skolmaterial en bok eller en penna.
Buy 1, Give 1
 
Det färggrana omslagen och texterna på böckerna var även något som gjorde att jag fastnade för dem. Underbart fina böcker!

Ecojots hemsida !


Julklappar till barnen

2012-12-11 @ 17:42:00
Julafton närmar sig med stormsteg och just nu pågår den årliga julklappshandeln som dessvärre har en negativ påverkan på miljön. Det är nu vi handlar som mest. Men vill du spara både tid och vara miljövänlig på samma gång är ett bra alternativ att handla ekologiskt på nätet!
 
EKOKUL är en hemsida som erbjuder detta! 

Leksakerna är ekologiska och producerade på ett rättvist sätt. Idag finns inte särskilt många kriterier för leksaker. Det vill Ekokul ändra på. De vill att det ska finnas barnleksaker som uppfyller samma kriterier som andra produkter som t.ex. livsmedel och kläder har.

På deras produkter har de kriterier som de vill att deras produkter  ska uppfylla, men i dagsläget är det omöjligt att uppnå alla. Men bättre någon utav kriterierna än inget!
  • Ekologiskt
  • Återvunnet
  • Hållbart – Råvaror som används i produktionen ska ha en garanterad återväxt.
  • Återvinningsbart
  • Närproducerat
  • Rättvist handlat – Arbets- och tillverkningsprocessen är kontrollerad att vara rättvis.
  • Energisnålt
  • Pedagogiskt – En bättre förståelse för energi-, miljö- och klimatfrågor.

 


FSC

2012-12-11 @ 13:51:00

Produkter
I Sverige är det trädgårds- och kontorsmöbler, grillkol, trägolv, leksaker  mm. som är FSC-märkta.

Vision
Ett skogsbruk som kan tillfredsställa nuvarande och kommande generationers sociala, ekologiska och ekonomiska behov och rättigheter.

FSC är en förkortning för Forest Stewards Council och är en oberoende internationell medlemsorganisation som arbetar för ett miljöanpassat skogsbruk som värnar om skogens mångfald, ekologiska processer och skogens egna produktionsförmåga.

FSC har tio grundprinciper som bl.a. inkluderar:
- lagar om ägande- och nyttjanderättigheter
- urbefolkningars rättigheter
- att skogsbruket förstärker det lokala samhället och arbetarnas välfärd
- en plan för hur marken kan brukas
- bevarandet av skogens mångfald
- vattenresurser
- urskog

Miljöhänsyn
Det är förbud mot användandet av farliga kemikalier eftersom FSC värnar om djur och natur. Det är även viktigt att tänka på markens framtida förmåga att bära skog.

Arbetsvillkor
- I en skog som är FSC-certifierad har ursprungsbefolkning rätt att använda skogen som de alltid gjort.
- Människor som arbetar i skogen ska ha en rimlig lön, säkra arbetsförhållanden, rätt till fortsatt utbildning samt rätt att organisera sig fackligt.

Återvinning är bra men träfibrer kan bara återvinnas ett visst antal gånger. Det som du som konsument kan göra är helt enkelt handla FSC-märka varor. Shoppa för en bättre miljö!
 
Vill du veta mer? Klicka in på deras hemsida!
 
Om du klickar på fliken "Om FSC" och sen "Vårt Uppdrag" så ligger det en film där som jag rekommenderar. Jag satt själv som fastklistrad när jag såg den. Lärde mig en hel del!

Minska Matsvinnet

2012-12-09 @ 22:22:00
Var femte matkasse som bärs hem hamnar i sopporna. Den miljöpåverkan som sker under matens väg från jord till bord sker alltså helt i onödan om maten ändå slängs.
 
Här är mina tips på hur du kan minska matsvinnet:
  • Duka med små tallrikar och glas. Då lägger du inte upp mer än du orkar.
  • Rensa i kylskåpet med jämna mellanrum och laga den mat med kortast datum.
  • Ha en hylla med varor som ska ätas först.
  • Ha kallare i kylen så håller maten längre - t.ex. + 5 grader.
  • "Bäst före" är bara en garanti, ingen regel.
  • Använd frysen. Bananer kan t.ex. skivas för att senare användas i smoothie.
  • Gör matlådor av överbliven mat.
  • Lukta och smaka innan du slänger.
  • Förvara bröd i en plastpåse i rumstemperatur. Blir det sen torrt kan du stänka vatten på det, lägga det i en plastpåse och sedan mikra det i några sekunder. Voila, en känsla av nybakat!
  • Ha restfest!

ICA - I love eco

2012-12-07 @ 19:21:00

Produkter
Mat och annat användbart för måltider.

Vision
Inspirera till en livsstil som både smakar och gör gott.

I love eco är ICAs egna sortiment med ekologiska varor, allt producerat i balans med naturen. Alla produkter är märkta med EUs ekologiska märkning och uppfyller alltså EUs krav på ekologisk produktion. Vissa av varororna är dessutom KRAV-märkta.


Säsongsanpassad mat

2012-12-06 @ 11:44:00

Under december nu som är den första vintermånaden är det en utmaning att hitta färska lokala råvaror i mataffären. Men den finns där! Ett bra sätt att hjälpa miljön är nämligen att köpa mat efter säsong eftersom utsläpp från trafik minskar och elproduktion minskar eftersom livsmedlena inte behöver frysförvaras.

Olika grönsaker trivs bäst olika tider på året. Får de mogna på egen hand är de förutom både smak- och näringsrikare även mer prisvärda. Här under följer en lista på några av de livsmedel som är bäst i december:

Grönsaker:

  • Brysselkål
  • Groddar
  • Grönkål
  • Jordärtskocka
  • Lök
  • Morot
  • Palsternacka
  • Pumpa
  • Rödbeta
  • Rödkål
  • Vitkål
  • Vitlök

Frukt- och bär:

  • Granatäpple
  • Päron
  • Äpple

Kött:

  • Vilt

Fisk:

  • Sill
  • Lax

Dessutom är det härligt att längta! Om vi hela året om åt all sorts mat skulle det inte vara lika speciellt när det väl var säsong för den. För visst är det härligt när du köper sommarens första svenska jordgubbar? De är väl värda all väntan.
 


Fairtrade

2012-12-03 @ 18:44:00

Produkter
Kaffe, te, kakao, frukt, rosor, bollar mm.

Vision
Fairtrade är en oberoende märkning som arbetar för en världshandel med rättvisa arbets- och levnadsvillkor för produkttillverkarna i utvecklingsländer så att de får en trygg och hållbar tillvaro där de kan utvecklas till att bestämma över sin egna framtid.

När du väljer Fairtrade bidrar du till att odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor, genom kriterier för högre löner och ett minimipris som överstiger produktionskostnaden.

Odlarna får dessutom en premie utöver den högre betalningen som används till att utveckla lokalsamhället med t.ex. med en ny skola eller investeringar i jordbruket. Förutom bättre ekonomisk situation främjas även demokrati och miljöhänsyn. Även barnarbete och diskriminering motverkas.

Idag finns ett brett sortiment av Fairtrade-produkter i majoriteten av Sveriges livsmedelsbutiker, men produkterna hittas även på bl.a.caféer och hotell.

Vill du veta mer? Klicka in på deras hemsida!


Energy Star

2012-12-01 @ 16:20:00

Produkter

Produkterna omfattar ett brett sortiment inom hus och hem som till exempel vitvaror, datorer, värmepumpar mm.

Energy star är ett internationellt frivilligt märkningsprogram för energisparande.
 
Mycket av den klimatpåverkan som uppstår på grund av användandet av elektriska produkter sker under användningen, inte produktionen. Kraven som finns på Energy star:s produkter är därför energispararläge och energiförbrukning under användning.

Vill du veta mer? Klicka in på deras hemsida!

RSS 2.0