Den omoderna modebranschen

2013-01-12 @ 13:20:00
Att shoppa har blivit allt vanligare med åren. Nya trender kommer allt snabbare och konsumenterna handlar allt mer. I takt med att efterfrågan ökar så tillverkas och levereras kläder med en rasande fart. Detta medför att produktionen inte kan genomföras på ett sådant sätt som är bra för planeten. Giftiga kemikalier har påträffats i många klädesplagg och de har negativa effekter på både miljö och människors hälsa.
 
De gifterna som man funnit i kläder är:
  • Nonylfenoletoxilater
  • Ftalater
  • Cancerogena aminer som finns i vissa azo-färgämnen
Alla ovanstående gifter är svåra att bryta ner. De är även vattenburna vilket gör att de kan färdas över hela jorden via vattnet. Till och med i isbjörnar på Arktis har man funnit giftiga ämnen. Dessa gifter frigörs under klädesplaggets hela livscykel, från tillverkning till det att vi slänger det. Gifterna finns alltså även i våra närmiljöer. Till exempel när vi tvättar våra kläder så frigörs gifterna.
Källa: Greenpeace
 
Många klädmärken och affärer har lovat att de ska avgifta sin modeproduktion. Konsumenterna har makten! Om vi börjar vi bry oss mer än om bara klädernas utséende så kan vi påverka. Köp miljömärkt och second, hand.
 
Mode är bara något man följer. Stil är något man har.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0