Shoppa ekologiskt och ekonomiskt

2012-11-19 @ 17:57:00
Undersökningar visar att det är unga människor som handlar mest kläder och skor. Många av oss är extremt trendkänsliga och det blir lätt så att de kläderna som de stora klädkedjorna säljer är det kläderna vi vill ha eftersom de är dem "moderna" .
 
Många har en önskan att handla miljövänligt. De har alltså rätt tänk, medan deras beteende kan vara det motsatta. Kanske att det beror på bristande kunskap? Eller möjligtvis att folk inte har orken? Jag har hört folk säga: "Jag blir bara trött och förvirrad när jag kliver in i Second Hand butik".
 
Jag erkänner att det kan vara lite svårt att välja vilken av alla klädställningar man ska titta igenom först. Men å andra sidan vet man aldrig vad man hittar!
 
Att handla produkter som producerats på ett miljövänligt sätt är självklart en god handling. Men att handla Second Hand är desto bättre! Inga arbetare som behöver arbeta under dåliga förhållanden, inga kemikalier eller vattenmassor som går åt under produktionen. Gör världen lite bättre genom att shoppa!
 
Fördelar med att handla Second Hand:
  • Är det mest miljövänliga sättet att handla enligt Naturskyddsföreningen
  • Nytillverkningen minskar
  • Pengarna går ofta till välgörenhet
  • Låga priser
  • Inga pengar till företag som står för orättvisa arbetsvillkor och en ej hållbar framtid
  • Ingen negativ påverkan på miljön
  • Roligare med unika kläder!
Tips
Om du nu är en av alla de som tittar sig förvirrat omkring när du kommer in i en Second Hand-butik, eller om du bara vill ha ytterligare tips så kommer här nedan några tips som gör dig till mästare i butiken.
  1. Bestäm dig innan vad du är ute efter så känns det mindre rörigt.
  2. Se till att ha gott om tid.
  3. Fråga personalen. De har sorterat kläderna de fått in och valt ut de varor som säljs i butiken. De har koll på vad som finns.
  4. Tänk på ordningen. Olika butiker sorterar sina plagg olika. Antingen efter färg, storlek, tidsepok eller typ av plagg. Hitta ordningen och börja fynda.
  5. Sy och ändra plaggen. Även om det behöver sys om en aning eller om plagget har någon annan defekt som antingen du själv eller en skräddare lätt kan åtgärda så har du ändå sparat en del pengar än om du t.ex. skulle köpa en helt ny festklänning. Men se upp så att du inte köper något som bara blir liggandes för att du inte har ork eller tid att fixa till det.
För den som vill ha ytterligare Second Hand-tips:
  • Försök se potentialen i plaggen. Testa plagg du inte skulle göra annars.
  • Välj rätt tidsepok. Olika årtionden passar olika kroppstyper.
 
Emmaus och Beyond Retro är bara några av alla de Second Hand-affärer som finns. Just dessa butiker ligger i Stockholm. Emmaus i Slussen och Beyond Retro på Drottninggatan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0