Minska Matsvinnet
2012-12-09 @ 22:22:00
Var femte matkasse som bärs hem hamnar i sopporna. Den miljöpåverkan som sker under matens väg från jord till bord sker alltså helt i onödan om maten ändå slängs.
Här är mina tips på hur du kan minska matsvinnet:
- Duka med små tallrikar och glas. Då lägger du inte upp mer än du orkar.
- Rensa i kylskåpet med jämna mellanrum och laga den mat med kortast datum.
- Ha en hylla med varor som ska ätas först.
- Ha kallare i kylen så håller maten längre - t.ex. + 5 grader.
- "Bäst före" är bara en garanti, ingen regel.
- Använd frysen. Bananer kan t.ex. skivas för att senare användas i smoothie.
- Gör matlådor av överbliven mat.
- Lukta och smaka innan du slänger.
- Förvara bröd i en plastpåse i rumstemperatur. Blir det sen torrt kan du stänka vatten på det, lägga det i en plastpåse och sedan mikra det i några sekunder. Voila, en känsla av nybakat!
- Ha restfest!
Kommentarer
Trackback