Säsongsanpassad mat

2012-12-06 @ 11:44:00

Under december nu som är den första vintermånaden är det en utmaning att hitta färska lokala råvaror i mataffären. Men den finns där! Ett bra sätt att hjälpa miljön är nämligen att köpa mat efter säsong eftersom utsläpp från trafik minskar och elproduktion minskar eftersom livsmedlena inte behöver frysförvaras.

Olika grönsaker trivs bäst olika tider på året. Får de mogna på egen hand är de förutom både smak- och näringsrikare även mer prisvärda. Här under följer en lista på några av de livsmedel som är bäst i december:

Grönsaker:

  • Brysselkål
  • Groddar
  • Grönkål
  • Jordärtskocka
  • Lök
  • Morot
  • Palsternacka
  • Pumpa
  • Rödbeta
  • Rödkål
  • Vitkål
  • Vitlök

Frukt- och bär:

  • Granatäpple
  • Päron
  • Äpple

Kött:

  • Vilt

Fisk:

  • Sill
  • Lax

Dessutom är det härligt att längta! Om vi hela året om åt all sorts mat skulle det inte vara lika speciellt när det väl var säsong för den. För visst är det härligt när du köper sommarens första svenska jordgubbar? De är väl värda all väntan.
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0